9/10/14

Braderie Lille September 2014Op zondag 7 september heb ik de mooie Franse stad Lille bezocht tijdens de bekende jaarlijkse brocantemarkt. De markt wordt altijd gehouden in het eerste weekend van september. Verspreid over de stad zijn er zo'n 100 kilometer aan kramen met antiek, meubilair, serviezen, kleding, boeken, curiosa en meer. Mijn favoriete plek om vintage te speuren is op de Champ de Mars, naast de kermis in een groen gedeelte van de stad, heerlijk onder de bomen.Wat informatie over "Braderie de Lille": De braderie is met twee miljoen bezoekers één van de grootste jaarlijkse evenementen in Frankrijk en tevens de grootste rommelmarkt van Europa.


De Braderie van Rijsel (Lille) vindt haar oorsprong in een jaarbeurs die sinds de 12e eeuw in de stad werd gehouden. Later werd het een soort rommelmarkt, toen bedienden toestemming kregen om tussen zonsopgang en -ondergang gebruikte voorwerpen van hun bazen te verkopen. In 1523 werd de startdatum van de braderie op 31 augustus bepaald en de duur ervan op zeven werkdagen.
Tegenwoordig vindt het evenement in het eerste weekend van september plaats. Behalve de rommelmarkt, die zich uitstrekt over ruim 100 kilometer stoep, vinden er tijdens de Braderie sportevenementen, concerten en een kermis plaats.
De braderie staat ook bekend om het gerecht moules frites, mosselen met frieten, wat bij veel eetgelegenheden in de stad besteld en gegeten kan worden. De lege schelpen worden door de restaurants voor de deur opgestapeld, in een wedstrijd om de hoogste berg. 
Een uitdaging is wel om de auto dichtbij te parkeren, dus na een dag enthousiast vintage schatten zoeken was het best zwaar om met alle spullen naar de auto terug te lopen. Gelukkig had ik een sterke man meegenomen! ;) De vintage winst: 2 radio's, een lijst met vlindertjes, een retro ventilator, een kindernaaimachine, een koffer, een weegschaal en 2 glazen potten.


De laatste twee foto's zijn niet van mijn hand, maar wel bewust gekozen zodat je een beeld kunt vormen van Lille tijdens de brocantemarkt. :)


1 comment: